Dewa-rent

139

  • Geschreven door Dewa-rent
  • 2017-11-17 13:44:18
17November

Welke sneeuwkettingen moeten er op mijn wagen?

Wanneer dienen de sneeuwkettingen gebruikt te worden?

Wetgeving voor sneeuwkettingen bij minibussen

Sneeuwkettingen voor minibus zijn een noodzakelijk kwaad. In veel landen in Europa is het verplicht om een set sneeuwkettingen in het voertuig aanwezig te hebben. In bergachtig gebied, zoals de Pyreneeën is het daarbij ook verplicht om sneeuwkettingen aan te brengen, dit van zodra er borden staan. Het is belangrijk om zo kort mogelijk stil te staan, dus zorg steeds voor een complete en goede set sneeuwkettingen. Het aanbrengen van sneeuwkettingen is niet altijd even eenvoudig. 
Tip: Oefen thuis alvast een keer het aanbrengen van een sneeuwketting. Het is direct een controle of de complete set aanwezig is en ook passend is voor de bandenmaat van het voertuig.
 

Hoe leg ik sneeuwkettingen aan?

Niet alleen bergopwaarts heeft u sneeuwkettingen nodig, maar ook op de vlakke en niet gestrooide wegen en berg-afgaande wegen wilt u voldoende grip houden. De illustratie hiernaast geeft aan op welke assen en banden een sneeuwketting dient te worden aangebracht. Dit is normaal op de aangedreven as in een vlakke omgeving. Bij berg-opwaarts of berg-afgaand is een sneeuwketting niet alleen op de aangedreven as noodzakelijk maar ook op de stuur-as en middelste of achterste as van het getrokken voertuig. 
 
Demonteer de kettingen op een veilige plaats, dit van zodra de weg weer sneeuw- en ijsvrij is. Hierdoor voorkomt u snelle slijtage aan de kettingen en aan het wegdek.
 

Snelheid van voertuigen met sneeuwkettingen:

Bij het gebruik van sneeuwkettingen is de maximaal toegestane snelheid 50 kilometer per uur.
 
 

Sneeuwkettingplicht per land

 
Ondanks het naleven naar Europese regelgeving, hanteren de afzonderlijke landen verschillende regels met betrekking tot het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen. Hierna de belangrijkste landen op een rij, met elk hun eigen richtlijnen over sneeuwkettingen verplichting. (Bron: Ottingen)
Image
Land Sneeuwkettingplicht
 
België Sneeuwkettingen niet verplicht, maar wel toegestaan bij sneeuw en ijzel.
 
Duitsland Is verplicht bij bord voor de aangedreven as(sen). Sneeuwkettingen moeten TüV gekeurd zijn. Aanhangers moeten voorzien zijn van sneeuwkettingen als het trekkende voertuig hiermee is uitgerust. De maximum snelheid is 50 km/u.
 
Denemarken          Deze mogen alleen gebruikt worden op met sneeuw of ijs bedekte weg zodat het wegdek niet wordt beschadigd.
 
Frankrijk Het is niet verplicht sneeuwkettingen in de auto te hebben. Op besneeuwde wegen zijn kettingen toegestaan, ongeacht welke periode. Op de Franse toegangsweg naar de Mont-Blanc-tunnel is het verplicht om sneeuwkettingen aan boord te hebben van 1 oktober tot en met 30 april.
Op sommige bergpassen is montage van kettingen op ten minste 2 wielen van de aangedreven as(sen) verplicht. Dit wordt aangegeven met het bord ‘B26’ ‘Chaînes à neige obligatoires’. Na het bord ‘B44’ vervalt de verplichting. Sneeuwkettingen moeten minstens op twee wielen van de aangedreven as(sen) uitgerust worden. Dit geldt ook voor banden met spikes. De maximum snelheid is 50 km/u.
Het aantal sneeuwkettingen is niet precies omschreven. Artikel 9 van het arrest van 18 juli 1985 luidt: ‘afneembare antislipsystemen moeten het vertrek, de besturing en de afremming van het voertuig garanderen’. Bij het gebruik van autosocken in plaats van kettingen moet er in de auto een sticker ‘Certifié Équipement Spécial’ aanwezig zijn.
 
Finland Niet verplicht
 
Groot Brittanië Niet verplicht. Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt op met sneeuw of ijs bedekte wegen en mogen het wegdek niet beschadigen.
 
Hongarije Verplicht bij bord en aan boord bij winterse omstandigheden (sneeuw, natte sneeuw of ijs). De maximum snelheid is 50 km/u. De kettingen moeten ten minste gemonteerd worden op twee wielen van de aangedreven as(sen). Bij onnodig gebruik (op een droge weg) wordt hiervoor een bekeuring gegeven.
 
Italie Verplicht aan boord bij zomerbanden van 15 november tot en met 14 april. De sneeuwkettingen moeten CUNA-gekeurd zijn. Het voertuig moet uitgerust zijn met minimaal twee sneeuwkettingen op de aangedreven as(sen) (of rondom winterbanden).
 
Kroatië Verplicht aan boord voor ten minste de aangedreven as(sen). Sneeuwkettingen moeten gebruikt worden als de weersomstandigheden het vereisen (minstens 5 cm sneeuw of bij ijzel). Dit kan ook worden aangegeven met een verkeersbord.
 
Nederland Sneeuwkettingen zijn niet toegestaan.
 
Noorwegen Verplicht aan boord in de winterperiode (1 november tot eerste maandag na Pasen en in de noordelijke provincies van 15 oktober tot 1 mei) moeten minstens drie kettingen aanwezig zijn: één voor montage op de vooras en twee voor op de aangedreven as. Een voertuig met dubbele montage wielen moet vier kettingen op de aangedreven as hebben.
Combinaties waarvan het voertuig en de aanhanger een GVW heeft van meer dan 3,5 ton en waarvan de aangedreven as is uitgerust met dubbele wielen, moeten minstens zeven kettingen aangebracht worden: één op de vooras, een op elk wiel van de aangedreven as en twee op de aanhangwagen. Als de aangedreven as is uitgerust met enkele banden of met dubbele kettingen, volstaan vijf kettingen.
 
Oostenrijk Van 1 november tot en met 14 april verplicht aan boord voor de aangedreven as(sen). De maximum snelheid is maximaal 50 km/u.
Sneeuwkettingen moeten voldoen aan de Oostenrijkse Ö-Norm: V5117 (voor personenwagens) of V5119 (voor trucks en bussen). Producten uit landen die lid zijn van de Europese Unie en voorzien van een CE-nummer zijn ook toegestaan. Systemen ‘Nichtketten’ die vallen onder norm V5121 zijn niet toegestaan als alternatief voor sneeuwkettingen.
 
Polen Verplicht bij bord voor ten minste de aangedreven as(sen).
 
Portugal Verplicht bij bord voor ten minste twee wielen van de aangedreven as(sen).  Bij overtreding kan de bekeuring oplopen van € 24,94 tot € 124,70.
 
Slovenië Verplicht aan boord bij zomerbanden in de periode 15 november tot en met 14 maart. Gebruik alleen bij met sneeuw of ijs bedekte wegen en ten minste gemonteerd op twee wielen van de aangedreven as(sen). Als alternatief mogen winterbanden op de aangedreven as(sen). De maximum snelheid is 50 km/u.
 
Slowakije > 3,5 ton: Verplicht bij bord van 15 november tot en met 31 maart. De kettingen moeten op tenminste twee wielen van de aangedreven assen van het voertuig zijn gemonteerd.
> 12 ton: Verplicht aan boord van 15 november tot 31 maart. Bij het niet voldoen aan het gebruik of aan boord hebben van sneeuwkettingen volgt een boete van € 60. Bij een ongeval loopt de boete op tot gevangenisstraf bij fataliteiten.
 
Spanje Verplicht bij bord (vooral in bergachtige gebieden). De maximum snelheid is 50 km/u.
 
Tsjechië Verplicht bij bord en gemonteerd op de aangedreven as(sen). Bij een combinatievoertuig zijn twee paar kettingen verplicht. De maximum snelheid is maximaal 50 km/u. Voertuigen met een maximum bruto voertuiggewicht boven de 7,5 ton zijn verplicht om sneeuwkettingen aan boord te hebben.
 
Zweden Niet verplicht. Sneeuwkettingen kunnen op de aangedreven as(sen) worden gebruikt als alternatief voor winterbanden. Dit geldt voor alle voertuigtypen.
Zwitserland Verplicht bij bord. Ten minste monteren op twee wielen van de aangedreven as(sen). Bij overtreding kan een bekeuring van CHF 100,- worden opgelegd.
 

Sneeuwkettingen huren bij DEWA-rent


Ook bij ons kan je het terecht voor sneeuwkettingen.
Indien u een minibus reserveert bij ons, kan u ook steeds vragen naar bijpassende sneeuwkettingen.
Ook voorzien wij graag een dakkoffer voor u, zodat uw vakantie zorgeloos verloopt. 
Winterbanden zijn steeds gratis voorzien.
Neem een kijkje op onze website: huur een minibus

Bron informatie over sneeuwkettingen: Logistiekdirect
 

Terug naar overzicht